niedziela, 1 lipca 2018

Kurczak w sosie musztardowym

Kolejny pomysł na błyskawiczny obiad wg Jamiego Olivera. ( książka  "5 składników" ). W oryginalnym przepisie użyto piersi kurzych, zastąpiłam mięsem z ud które jest wg mnie smaczniejsze.  Myślę, że ten kurczak będzie równie smaczny kiedy wykorzystamy tylko pieczarki, ale warto dodać też inne grzyby. Boczniaki i chińskie shimeji okazały się bardzo dobrym dodatkiem. 


składniki
200 g mieszanych grzybów (boczniaki, pieczarki, shimeji, itp)
100 g   - 1 szt czerwona cebula
300 g kurzych udek, bez skóry i kości
2 łyżeczki musztardy francuskiej
60 ml śmietany
150 ml wody
oliwa
sól, pieprz

przygotowanie
Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić na sporym ogniu i umieścić w niej grzyby. Obsmażać, mieszając przez ok 4 - 5 minut, do czasu aż lekko się przyrumienią. Cebulę obrać i cienko pokroić w piórka, mięso pokroić w kawałki o szerokości ok 1 cm. 
Do przyrumienionych grzybów dodać cebulę, mięso i łyżkę oliwy. Smażyć całość ok 5 minut, mieszając często. Dodać 150 ml wody, śmietanę i musztardę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż mięso będzie dobrze ugotowane a sos lekko zgęstnieje. Przed podaniem sos doprawić solą i pieprzem.  Podawać np z tłuczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam