piątek, 6 lipca 2018

Czysta zupa z grzybami i szparagami

Pożegnanie szparagowego sezonu. Ostatnie kupione szparagi, nie były najładniejsze. Dlatego postanowiłam przeznaczyć je na zupę. A ponieważ w lodówce znalazłam też trochę mieszanych grzybów, powstała zupa szparagowo grzybowa. Czysta, bez śmietany, taki szparagowo grzybowy rosół. Bardzo smaczna i efektowna. Polecam!


składniki

250 g mieszanych grzybów (boczniaki, chińskie shimeji, pieczarki)
2 pęczki białych szparagów
750 ml wywaru drobiowego ( najlepiej domowego)
ząbek czosnku
2 gałązki tymianku


przygotowanie
Szparagi umyć, obciąć końcówki, obrać. Pokroić w ok 2 cm kawałki, główki odłożyć. Grzyby szybko przepłukać, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki. Nieprzywierającą patelnię ustawić na sporym ogniu i umieścić w niej grzyby. Obsmażać mieszając, przez ok 4 - 5 minut, do czasu aż lekko się przyrumienią. Wywar wlać do garnka, dodać pokrojone szparagi ( bez główek), grzyby, tymianek i posiekany czosnek. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut - aż szparagi będą miękkie. 5 minut przed końcem dorzucić szparagowe główki. Przed podaniem usunąć tymianek i doprawić zupę solą. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam