tag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post7875155811749988721..comments2024-03-28T16:17:54.598+01:00Comments on Stare Gary: Puree ( mus) z dyni pieczonej w wolnowarze Beatahttp://www.blogger.com/profile/03920348846123434478noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-12814305721426488142019-10-20T22:14:31.589+02:002019-10-20T22:14:31.589+02:00od nie dawna mam wolnowar Crock Pot i szukam przep...od nie dawna mam wolnowar Crock Pot i szukam przepisów, jest sezon to mam wenę na dynie BTW jest właśnie na ich stronie promocja, spory rabat na urządzenia Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09677615556564323424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-60286112107725663012018-09-23T14:17:59.733+02:002018-09-23T14:17:59.733+02:00dziękuję za podpowiedź, spróbuję :)dziękuję za podpowiedź, spróbuję :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-63665994261390901022018-09-22T16:25:56.026+02:002018-09-22T16:25:56.026+02:00Przykro, że się nie udało. Ja zostawiłabym słoiki,...Przykro, że się nie udało. Ja zostawiłabym słoiki, i za jakiś czas sprawdziła. Może jednak będą dobre. A rozwarstwioną dynię pewnie wystarczy wymieszać. Tak jak pisałam, nigdy nie robiłam musu na zimę, więc nie wiem jak się zachowuje. Te cieknące radzę odkręcić, zakręcić raz jeszcze i pasteryzować po raz drugi. Beatahttps://www.blogger.com/profile/03920348846123434478noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-66620492171192854662018-09-21T22:11:40.212+02:002018-09-21T22:11:40.212+02:00zatem daję znać, że już po 2,5 godzinie dynia była...zatem daję znać, że już po 2,5 godzinie dynia była miękka. a nie kroilam na małe kawałki - tylko na pół, żeby dynia zmieściła się w wolnowarze. następnie zblendowałam i przełożyłam do słoików, po czym pasteryzowałam w piekarniku. niestety zdaje się, że coś poszło nie tak, bo po pasteryzacji i dokręceniu słoików dzień/ dwa później z niektórych słoików zaczęła wyciekawać woda, jak i rozwarstwiło się puree na wodę i masę warzywną. chyba nie będzie przetworów :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-83620430270145950152018-09-16T20:50:14.786+02:002018-09-16T20:50:14.786+02:00Szczerze mówiąc nie wekowałam. Robiłam tylko na bi...Szczerze mówiąc nie wekowałam. Robiłam tylko na bieżące potrzeby. Myślę, że można wkładać gorący mus do słoików, a następnie pasteryzować np w piekarniku ( Słoiki ustawić w piekarniku tak, by nie stykały się ze sobą. Piekarnik zimny. Ustawiamy temperaturę na 130ºC. Grzejemy przez 30-40 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić przez 30 - 40 minut. Wyjąć i ostudzić, powinno wystarczyć ) Pozdrawiam Beatahttps://www.blogger.com/profile/03920348846123434478noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-31405911087173468712018-09-16T17:37:44.889+02:002018-09-16T17:37:44.889+02:00dam znać, jak skończę :) dziękuję za porady. mam d...dam znać, jak skończę :) dziękuję za porady. mam dodatkowe pytanie, czy potem np. wekuje Pani na zimę taką dynię? jeśli tak, to w jaki sposób? z góry dziękujęAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-49079370185813624682018-09-15T19:44:47.127+02:002018-09-15T19:44:47.127+02:00Dzień dobry. Nigdy tak dyni nie piekłam, ale sądzę...Dzień dobry. Nigdy tak dyni nie piekłam, ale sądzę, że wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki , można od razu usunąć pestki i gotować. Może dodać 1-2 łyżki wody? Można zerknąć po 4 - 5 godzinach czy jest wystarczająco miękka. Jak nie, gotować dalej. Myślę, że nie ma znaczenia jak dynię umieścimy. Ciekawa jestem jak się uda! PozdrawiamBeatahttps://www.blogger.com/profile/03920348846123434478noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4525369977671400194.post-14500872789683573882018-09-15T18:50:02.968+02:002018-09-15T18:50:02.968+02:00dzien dobry, jesli mam dynię większą niż wolnowar ...dzien dobry, jesli mam dynię większą niż wolnowar to mogę dynię umieścić w kawałkach? wówczas lepiej żeby "odkryta" część dyni była na dole czy u góry? czy gotowanie w takiej wersji powinno trwać krócej? przepraszam za te pytania, być może proste, ale dopiero zaczynam przygodę z wolnowarem :)Anonymousnoreply@blogger.com