piątek, 25 maja 2018

Truskawkowy krem z mascarpone

Błyskawiczny, pyszny majowy deser. Mało słodki, za to pachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam!

Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem.





składniki - 2  - 3 porcje
250 g serka mascarpone
200 g zimnej śmietanki 30%
2 łyżki ksylitolu
250 g truskawek 


przygotowanie

Truskawki umyć, odciąć szypułki, odłożyć kilka do przełożenia i przybrania deseru, resztę zmiksować. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek i ksylitol. Dobrze zmiksować, aby nie było serowych grudek.  Połowę kremu odłożyć, a do drugiej dodać 3/4 musu z truskawek. Wymieszać.  W szklaneczkach układać: warstwę białego kremu, warstwę kremu truskawkowego, kolejną warstwę kremu białego. Polać resztą musu i przybrać pokrojonymi truskawkami. Dodać parę listków mięty. 
Deser przybrać, schłodzić przed podaniem . Smacznego!






2 komentarze:

  1. Zawsze, kiedy wydaje mi się, że poziom stężenia truskawek w moim organizmie już osiągnął wartości szczytowe, trafiam na taki przepis :D Cudowny pomysł na deser!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam