niedziela, 22 kwietnia 2018

Boczniaki w cieście naleśnikowym

Boczniaki przez lata dla nas nie istniały. Nie wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i przyrządzam je na wszelkie sposoby. Tym razem w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, jak zwykle konsystencja grzybów rewelacyjna. Podałam je z sałatą. Bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam!



składniki (2 porcje)
2 jajka
100 ml mleka
90 g mąki
szczypta soli
ok 200 g boczniaków

przygotowanie
Jajka, mleko, mąkę, sól wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze  oblepiać grzyby i być nieco bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki . Jeżeli ciasto jest za rzadkie - dodać nieco mąki. Jeżeli za gęste  - mleka. Boczniaki szybko opłukać, dokładnie osuszyć. Przyciąć ogonki w taki sposób, aby grzyby były bardziej płaskie. Moczyć w cieście, a następnie smażyć na oleju z dwóch stron - mają się ładnie zrumienić. Po usmażeniu można osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!





2 komentarze:

  1. To wygląda ciekawie! Niby znane, ale jeszcze nigdy nie miałam przyjemności kosztować.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić. Smaczne! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam