niedziela, 29 kwietnia 2018

Bakłażany zapiekane z pomidorami i ciecierzycą

Pyszne warzywne danie. Mimo dodania harissy, wyszło dosyć delikatne, warto więc ilość harissy dobrać zgodnie ze swoimi upodobaniami. Dałam mozzarellę, ale można zastosować ser bardziej wyrazisty w smaku. Moje bakłażany były średniej wielkości, upiekły się tak dobrze, że nawet skórka była smaczna. Bardzo polecam ! 



składniki 

2 średniej wielkości bakłażany
oliwa z oliwek


400 g - puszka krojonych pomidorów

400 g  - puszka ciecierzycy (użyłam gotowanej na parze)
1 łyżeczka harissy
1 łyżeczka kminu
2 ząbki czosnku
parę listków świeżej mięty i bazylii, lub suszone

 
125 g mozzarelli

sól i świeżo zmielony czarny pieprz


do podania:

dip z jogurtu:
jogurt grecki
1 łyżeczka kminu
sól
oliwa

przygotowanie


Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.

Przeciąć każdy  bakłażan wzdłuż na pół, a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Umieścić  obok siebie na blaszce i skropić każdą połowę oliwą, doprawić solą i piec przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki,  ale nie przypieczony. Można przez pierwsze 15 minut przykryć bakłażany folią aby za bardzo nie wyschły.
Do głębokiej patelni włożyć pomidory, dodać ciecierzycę 
(jeżeli była w zalewie, odsączyć) doprawić kminem, solą pieprzem i harissą. Zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać parę minut aż sos lekko zgęstnieje - ok 5 min. Upieczone bakłażany wyjąć z piekarnika. Do naczynia w którym będziemy zapiekać przełożyć pomidory z cieciorką, na wierzchu położyć bakłażany (w jednej warstwie). Posypać miętą i bazylią. Rozłożyć kawałki mozzarelli. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut, aż ser się stopi, a całość będzie gorąca. Podawać z jogurtem doprawionym kminem, solą, pieprzem i oliwą. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam