Wielkanocny warsztat kulinarny. Śliwka kalifornijska w kuchni lokalnej

Wielkanocny warsztat kulinarny 
Śliwka kalifornijska w kuchni lokalnej
Łódź 15.03.2018



Parę dni temu zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne do studia Book & Cook w Łodzi. Tematem przewodnim była śliwka kalifornijska i dania wielkanocne. Warsztaty prowadziła uczestniczka programu Top Chef – Marta Edmunds. Zanim rozpoczęło się gotowanie, przedstawiciele firmy California Prune Board w paru słowach przedstawili historię i walory kalifornijskich, suszonych śliwek.  Szczególnie podkreślali ich znakomitą jakość, naturalność i korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do śliwek kalifornijskich zachęcała też Magda Klimczak prowadząca blog "Dare to Cook", która od dłuższego czasu promuje ten produkt. 
Warto zerknąć na stronę Śliwki Kalifornijskie. Znajdziecie tam mnóstwo interesujących informacji na temat śliwek oraz dużo, bardzo ciekawych przepisów. Nie ukrywam, że sama byłam zaskoczona jakością  tych owoców i tym, jak bardzo szerokie może być ich zastosowanie. 
Tak jak wspomniałam wcześniej, tematem warsztatów były potrawy wielkanocne, inspirowane kuchnią łódzką. Wszystkie przygotowywane dania były mi wcześniej znane, ale każde zaskoczyło nowymi smakami. To zasługa szefowej Marty Edmunds, która każdemu z tych klasycznych dań dodała nieco nowoczesnych elementów, a dodatkowo wzbogaciła smak śliwkami kalifornijskimi. Było pysznie!
Jedzcie kalifornijskie suszone śliwki, używajcie ich do gotowania, są świetnym dodatkiem do mięs, koktajli i deserów. Mają naprawdę wszechstronne zastosowanie! A na dodatek są zdrowe :)
Jeżeli chcemy kupić oryginalne, najwyższej klasy, suszone śliwki pochodzące z Kalifornii, należy na opakowaniu sprawdzić  miejsce pochodzenia  - Kalifornia lub USA














A tutaj efekty naszej pracy:

Przystawka
Pieczeń rzymska (z białej kiełbasy) z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką kalifornijską marynowaną w kawie żołędziowej i z musem chrzanowym



Zupa
Kremowa łódzka zalewajka z wędzonym kurczakiem, śliwką kalifornijską i twarogiem




Danie główne
Królik w kremowym sosie winnym ze śliwką kalifornijską, serwowany z mini pyzami ziemniaczanymi i glazurowanymi burakami




Deser
Mini mazurki z ganache (sos, polewa) z gorzkiej czekolady, śliwką kalifornijską moczoną w rumie i bezą włoską



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary