poniedziałek, 17 lipca 2017

Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia

 W lipcowej piekarni Amber zagościły owsiane bułeczki według przepisu Adama. Warto je upiec, są naprawdę bardzo smaczne. Do ciasta nie dodałam słodu, którego nie miałam, zastąpiłam go dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego. Wiem, że to nie to samo, ale bułeczki i tak ładnie wyrosły. Mój rozczyn po wymieszaniu nie wydał mi się bardzo gęsty, czyli taki jak w opisie u Adama. Po 12 godzinach w lodówce miał ładne bąbelki.Ciasto właściwe mieszałam w robocie przy pomocy haka, ok 15 minut.  Blat przed formowaniem bułek, lekko podsypałam mąką, może dlatego słabo kleiły się do nich płatki owsiane. Pomogło posmarowanie rąk olejem. Bułeczki wyrosły bardzo ładnie, piekłam je 10 minut dłużej niż w przepisie i w wyższych temperaturach (220, 190 st C). 
Zanim zaczniecie piec, warto zajrzeć na blog Adama i poczytać o owsianych bułkach. Smacznego!

 Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla nas Magda z bloga Konwalie w kuchni.


Przepis podaję za Amber:


Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza

Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik!

Składniki :
150g mąka owsiana pełnoziarnista
250g mąka pszenna typ 500
350g maślanka (prawdziwa bez dodatków)
3g drożdże instant
20g słód jasny pszeniczny ( dałam 2  łyżeczki cukru trzcinowego)
8g sól
20g polski olej rzepakowy
112g płatki owsiane ( nie błyskawiczne)


1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny

150g mąka owsiana razowa
100g mąka pszenna typ 500
350g maślanka o temperaturze 20 st. C
20g słód jasny pszeniczny
3g drożdże instant

Najpierw rozpuść w maślance drożdże , następnie dodaj słód i mąki dokładnie wymieszaj .
Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat.
Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową (18-24 st.C).


2 faza : ciasto właściwe :

623g rozczyn o temperaturze pokojowej (cała faza poprzednia)
150g mąka pszenna typ 500
8g sól
20g olej rzepakowy

Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół.
Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając.
Napisałem w składnikach 112 g płatków owsianych ponieważ tyle mi się przykleiło ale może być nieco mniej lub więcej.
Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 st.C przez 5 minut i dalej w 180-190 st.C przez 15-20 minut.

8 komentarzy:

  1. Fantastycznie upieczone!
    Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata, są przepiękne!!!
    I u mnie ciasto było gęste, choć niektórzy narzekali na rzadkie ciasto. To pewnie sprawa mąki.
    Dziękuję za pyszny lipiec w Piekarni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko-Twoje bułki wyglądają świetnie :) Ja też podsypałam blat mąką, potem po prostu zwilżałam ręce wodą i płatki świetnie się przyklejały :) pozdrawiam i do kolejnego wypiekania M

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułki :) Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do moich buleczek też płatki nie bardzo chciały się przyklejać mimo, że nie używałam mąki do formowania. Tylko w miejscu przecięcia łądnie sie trzymały ale to wystarczyło ;) do kolejnego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Super bułeczki, dziękuję za wspólne spotkanie w Piekarni Amber :_0

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrośnięte i przyrumienione. :)
    U mnie też był problem z płatkami, ale spryskanie ciasta wodą, załatwiło sprawę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne! :)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam