wtorek, 2 maja 2017

Młoda kapusta z zielonymi szparagami

Nastał czas młodej kapusty i szparagów. No, może nie tak całkiem nastał, ale można już i młodą kapustę i szpargle kupić.  Postanowiłam je połączyć. Wyszła bardzo smaczna, delikatna  jarzynka. Bardzo polecam!

składniki
główka białej, młodej kapusty
1 cebula
500 g zielonych szparagów
łyżka masła
sól, pieprz
1/2 szklanki bulionu  - do podlania

przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), opłukać, odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę poddusić na patelni ok 3 minut, następnie dodać masło, kapustę, sól, pieprz. Podlać bulionem (częścią). Dusić ok 10 min pod przykryciem, lub do czasu aż kapusta będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojone szparagi, dusić jeszcze parę minut aż szparagi lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Danie prezentuje się obłędnie! Uwielbiam młodą kapustę oraz szparagi. Ta kompozycja smaków trafia dzisiaj do mnie idealnie! Musze koniecznie przyrządzić na obiad. Dziękuję za wyjątkową inspirację kulinarną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam