wtorek, 25 kwietnia 2017

Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami

Wiosenna zupa z pierwszymi zielonymi szparagami. Użyłam wcześniej ugotowanego bulionu z kurczaka. Warto zupę podostrzyć, już na talerzu, papryką w płatkach lub harissą. Można też dodać nieco śmietany. Ale i bez niej jest smaczna. Polecam!

 

składniki 

350 g ziemniaków 
400 g - 1 średnia cukinia
500 g - pęczek zielonych szparagów 
2 średnie młode białe  cebule
3 ząbki czosnku
100 g chorizo pokrojonej w plasterki
1 duża garść liści bazylii
sól, pieprz
1,5 l bulionu 
oliwa do smażenia 


przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Wywar zagotować, dodać ziemniaki, gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki. Chorizo pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni dodać do ziemniaków. Na tej samej patelni obsmażać na małym ogniu cebulę aż lekko zmięknie, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Obsmażyć, dodać do gotującej się zupy. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. Wszystko dodać do zupy. Gotować  pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.  Podawać posypane pokrojoną w paski bazylią lub czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego!









2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam