środa, 12 kwietnia 2017

Pikle z ogórka

Szybki i prosty sposób na zrobienie pysznych pikli ogórkowych. Są znakomitym dodatkiem do wszelkich dań, nie tylko azjatyckich.  Dobrze się sprawdzą z wędliną na kanapkach. Zamiast cukru dałam ksylitol. Tak przygotowane pikle można przechowywać w słoiku w lodówce.  Bardzo polecam!

Przepis na podstawie magazynu "Jamie"



składniki
1 długi ogórek lub 2 średnie
1 papryczka chili
1/2 pęczka kolendry, posiekana
2 łyżeczki octu ryżowego - do smaku
1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu - do smaku


przygotowanie
Chili pozbawić pestek, drobno posiekać. Ogórek umyć, osuszyć, nie obierać. Przy pomocy obieraczki lub mandoliny pokroić wzdłuż, w bardzo cienkie plastry. Włożyć do miseczki, dodać posiekaną kolendrę i chili. Posolić, wymieszać lekko zagniatając. Odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ogórki odcisnąć i odlać nadmiar wody. Cukier wymieszać z octem i dodać do ogórków. Wymieszać. Podawać jako dodatek do innych dań. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam