sobota, 8 kwietnia 2017

Czosnek niedźwiedzi duszony z oliwą

Mam sporo niedźwiedziego czosnku. Postanowiłam go przygotować podobnie jak szpinak. Tak przygotowany,  to moje odkrycie! Jest świetny! Znakomity jako dodatek do mięsa, ale również bardzo smaczny, podany w temperaturze pokojowej. Można go podać na grzance z pieczywa tostowego a na nim położyć sadzone jajko. Będzie pysznie. Bardzo polecam, a jutro robię powtórkę.



składniki
ok 250 g liści czosnku
oliwa
2 - 3 łyżki bulionu lub wody
sól
cytryna do podania

przygotowanie
Liście opłukać, położyć na sicie, lekko odsączyć wiodę. W dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dorzucić wilgotny czosnek, podlać 2 - 3 łyżkami bulionu, lekko posolić, wymieszać. Przykryć, dusić przez chwilę, mieszając od czasu do czasu , aż liście zwiędną. Doprawić solą, wyłożyć na talerz, polać oliwą, podawać z cytryną. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam