czwartek, 30 marca 2017

Zupa z topinamburem i czosnkiem niedźwiedzim

Jeżeli tylko uda się Wam kupić świeży czosnek niedźwiedzi i topinambur, koniecznie zróbcie taką zupę. Jest lekko pikantna i z orzechowym posmakiem topinamburu. Można dodać odrobinę śmietany i podawać z grzankami. Szkoda, że sezon na czosnek niedźwiedzi trwa tak krótko!
Te piękne zielone listki dostałam w prezencie, w ogródku pomału rośnie czosnek posadzony przeze mnie jesienią, a w drodze jest jeszcze paczka zamówiona na Allegro. Będzie co przerabiać!


Składniki
ok 50 g  liści czosnku niedźwiedziego
400 g topinamburu, obrany, pokrojony w kostkę
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
4- 5 ząbków czosnku
600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka
20 g masła

Świeżo zmielony pieprz i sól morska 
do podania grzanki  (opcjonalnie)
śmietana - opcjonalnie

Przygotowanie
Umyć liście czosnku, pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę.
Wywar wlać do garnka a następnie dodać do niego ząbki czosnku oraz cebulę i topinambur.
Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 30 minut - tak długo aż topinambur będzie miękki. Lekko przestudzić i zmiksować. Dodać pokrojone w paski liście czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji). Przykryć i gotować  na małym ogniu przez około 10 minut.
Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. 
Podawać posypane pokrojonymi liśćmi czosnku, kleksem śmietany i np z  grzankami. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam