piątek, 31 marca 2017

Lekka pasta z jajek i czosnku niedźwiedziego

W tym roku czosnku niedźwiedziego mam dużo. Nawet bardzo. Poza przetworami (posiekany, wymieszany z oliwą, zakiszone całe liście, całe liście zalane olejem) staram się dodawać go wszędzie gdzie to możliwe. Dzisiaj jajeczna pasta z niedźwiedzim czosnkiem. Zwykle dodaję do niej majonez, tym razem dodałam owczy jogurt i połówkę awokado, które akurat leżało w lodówce. Wyszła smaczna, lekka, wiosenna, pasta do chleba. Bardzo polecam!



składniki
3 jajka
1/2 awokado
3 łyżki drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka musztardy 
125 g gęstego jogurtu (dałam owczy)
sól, pieprz

przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Opłukane i osuszone liście czosnku niedźwiedziego pokroić w cienkie paseczki a następnie dodatkowo rozdrobnić. Jajka i awokado włożyć do miski, rozdrobnić przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Dodać czosnek, jogurt i musztardę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam