sobota, 25 marca 2017

Kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim i sezamem

Krótki sezon z czosnkiem niedźwiedzim uważam za otwarty. Oczywiście pierwszy był twarożek z   liśćmi czosnku, ale tego samego dnia pojawiły się też bardzo smaczne kotlety mielone z zielonym dodatkiem. Oprócz czosnku niedźwiedziego dodałam do nich pieczony czosnek ale nie jest to konieczne. Czosnek upiekłam dzień wcześniej piekąc chleb - wystarczy zawinąć główkę w folię i włożyć do piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia.


Składniki 8 szt
500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
30 g liści czosnku niedźwiedzego
1 cebula
2 jajka
główka pieczonego czosnku (opcjonalnie)
pieprz młotkowany z kolendrą - do smaku
sól - do smaku

do panierowania
3 łyżki sezamu
2 łyżki bułki tartej 

olej do smażenia

przygotowanie
Główkę czosnku zawinąć w folię, piec przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C,  Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu,czosnek wycisnąć z łupinek. Odstawić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się lekko zezłoci. Liście czosnku opłukać, osuszyć,drobno posiekać - można w blenderze. W misce wymieszać mięso, jajka, posiekany czosnek niedźwiedzi, pieczony czosnek, cebulę i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety na pewno nie były surowe w środku. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam