wtorek, 7 lutego 2017

Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem

Wypatrzone w "internetach". Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne. Przygotowałam tylko trzy, ale sądzę, że na osobę należy przewidzieć dwa. Dobrze jest wybrać ziemniaki o zbliżonej wielkości i kształcie, równo się ugotują i podpieką. Użyłam boczku pokrojonego w bardzo cienkie plasterki - dobrze się trzymał i nie wymagał wykałaczek. Jeżeli lubicie ostre smaki, można przed podaniem posypać ziemniaki np. papryką.  Bardzo polecam!



składniki
3 spore czerwone ziemniaki
6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku
ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego
prażona cebulka

przygotowanie
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić. Z obu stron obciąć końcówki, tak aby można było ziemniaki postawić w pionie. Z jednej strony  ziemniaki wydrążyć, uważając aby nie zrobić otworu na wylot.
Każdy ziemniak owinąć dwoma plasterkami boczku. Można boczek przyczepić wykałaczką o ile to konieczne. Do otworów nasypać trochę prażonej cebuli a następnie nałożyć starty ser. Tak przygotowane ziemniaki ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok 30 minut. Podawać gorące. Smacznego!












2 komentarze:

  1. Nie wiem co mi się bardziej podoba.... Danie czy naczynie, w którym je podałaś. Taka opcja ziemniaków wygląda cudownie. Pomyślałam, że mogłyby sprawdzić się na grillu. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na grill byłyby świetne! Dobra myśl. A z naczynia jestem dumna bo to mój własny wyrób ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam