czwartek, 2 lutego 2017

Surówka z rukoli, kopru włoskiego i krewetek

Lubię fenkuł. Staram się podawać go w różnych zestawieniach. Tym razem prosta, ale bardzo smaczna surówka z dodatkiem cukrowego groszku, rukoli i krewetek. Użyłam krewetek koktajlowych, oczywiście najlepsze byłyby krewetki duże  - królewskie. Ale i te małe nie są najgorsze ;) Polecam!



Składniki
220 g drobnych krewetek koktajlowych (mrożone, obrane, zblanszowane)
ok 260 g -1 duża ( lub dwie małe) bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
ok 50 g rukoli
100 g groszku cukrowego
ziarna granatu - opcjonalnie
sok z cytryny

sos
7 - 8 łyżek. oliwy
1 ząbek czosnku, roztarty
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
1 - 2  łyżki octu jabłkowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

przygotowanie
Krewetki ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu - ja swoje gotowałam 3 minuty.
Przygotować groszek cukrowy : obciąć końcówki i jeżeli trzeba, usunąć łyko. Wrzucić na wrzątek, gotować 3 minuty. Ma być chrupiący. Odcedzić, wystudzić

Fenkuł obrać z wierzchnich liści, pokroić w bardzo cienkie paski, najlepiej w robocie lub na mandolinie. Skropić sokiem z cytryny.
Składniki sosu włożyć do słoika, słoik zakręcić, dobrze wymieszać, potrząsając.
W misie ułożyć rukolę, fenkuł, krewetki, groszek. 
Polać sosem, posypać ziarnami granatu. Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam