czwartek, 26 stycznia 2017

Rosół mocno imbirowy

Miałam sporo wątpliwości gotując ten rosół. Lubię imbir, ale jego ilość trochę mnie przestraszyła. Bez potrzeby. Rosół wyszedł bardzo imbirowy, ale jednocześnie delikatny. Bardzo smaczny! Doprawialiśmy, już na talerzach, sosem sojowym. Dodałam też ugotowaną wcześniej komosę ryżową. Drugiego dnia wrzuciłam do rosołu szpinak. Tak więc jest to znakomita baza do różnych rosołowych wariacji. Bardzo polecam!

Inspiracja tutaj


Składniki:
1200 - 1500 g kurczaka, najlepiej z wolnego wybiegu
1 cebula przekrojona na 4
2 - 3 łodygi selera naciowego,pokrojone w plastry
200 g imbiru, oskrobanego, pokrojonego w grube plastry
4 ząbki czosnku, rozgniecione
10 ziarenek czarnego pieprzu
Sól
3 l wody
liście kolendry (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Kurczaka umyć, podzielić na kawałki - 2x skrzydła, 2x pierś, 2x nogi, korpus
Do dużego garnka włożyć cebulę, seler, imbir, czosnek i pieprz. Dodać kawałki kurczaka, umieszczając piersi na wierzchu. Zalać 3 litrami wody.  Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Garnek przykryć pokrywką ale nie całkiem. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować  przez około 30 minut, aż piersi będą ugotowane. Mięso z piersi kurczaka wyjąć na talerz, ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Rosół gotować już bez przykrycia, około 2,5 godziny.

Po tym czasie wyjąć resztę kurczaka z bulionu. Gdy ostygnie usunąć skórę i kości. Bulion przecedzić przez sito o drobnych oczkach, doprawić do smaku solą. Wrzucić mięso i zagrzać. Na talerze nakładać mięso, zalać gorącym rosołem, posypać kolendrą.  Do doprawienia można podać sos sojowy. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam