środa, 4 stycznia 2017

Puree ziemniaczane z musztardą z wolnowaru

Przepis na znakomite ziemniaki do obiadu, świetne zwłaszcza wtedy, gdy mamy gości. Dzięki temu, że gotujemy je w wolnowarze, będą gorące aż do chwili podania. Oczywiście takie puree z dodatkiem musztardy można też przygotować w tradycyjny sposób, wyjdzie równie smaczne. Polecam!


składniki
2 kg ziemniaków
3 - 4 ząbki czosnku 
3/4 łyżeczki soli + dodatkowa do smaku
pieprz
250 ml (szklanka) wody
2 łyżki musztardy  francuskiej, gruboziarnistej
1/3 szklanki rozpuszczonego  masła - opcjonalnie
3-4 łyżki mleka


Przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wnętrze misy wolnowaru posmarować oliwą lub masłem, przełożyć do niej ziemniaki, dodać szklankę wody, 3/4 łyżeczki soli, pokrojone ząbki czosnku, sporo pieprzu. Wymieszać, przykryć i gotować w ustawieniu high 4 - 5 godzin - tak długo aż ziemniaki będą całkiem miękkie, zależy to od gatunku ziemniaków i wielkości kostki na jaką je pokroimy.
Kiedy ziemniaki są ugotowane, wolnowar przestawić na podgrzewanie.
Jeżeli nie lubimy zbyt czosnkowych ziemniaków, czosnek usunąć. Jeżeli jakieś ziemniaki przywarły do misy i się przypiekły - też je usunąć. Ziemniaki zmiksować blenderem lub rozgnieść na gładkie pure, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Rozpuścić masło i dodać do wolnowaru. Można też dolać parę łyżek podgrzanego mleka  - zależy jak bardzo kremowe ziemniaki lubimy. Dobrze wymieszać.
Tak przygotowane, gotowe do jedzenia, zostawiamy w wolnowarze z włączoną funkcją podgrzewania (utrzymania ciepła) do czasu podania -  do 4 godzin. Smacznego!








zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam