niedziela, 29 stycznia 2017

Halibut z trawą cytrynową, w papilotach

Pyszna, delikatna, łatwa do przyrządzenia ryba. Przepis dostałam od siostry, a w ten sam sposób zrobiłyśmy rybę na święta. Użyłyśmy wtedy filetów z dorsza. Dorsza nie polecam, wyszedł dosyć suchy. Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami można przygotować trochę wcześniej, a wstawić do piekarnika na 15 minut przed podaniem.



składniki - 2 porcje
1 większy lub 2 mniejsze filety halibuta  (lub okonia morskiego)
marynata
1 trawa cytrynowa, bardzo drobno posiekana
1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
skórka z 1 limonki lub 1/2 cytryny
sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo
masło
sól
pieprz

przygotowanie
Filety umyć, osuszyć. Duży podzielić na dwa mniejsze. Składniki marynaty dobrze wymieszać, a najlepiej zmiksować w blenderze.
Papier do pieczenia przyciąć na odpowiednio duże kawałki, tak aby można było zawinąć  każdy filet w osobny pakunek.  Posmarować papier masłem. Filety posolić i popieprzyć, Położyć na papierze skórą do dołu, posmarować każdy marynatą.  Paczuszki szczelnie ale luźno zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 12 - 15 minut. Smacznego!






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam