środa, 11 stycznia 2017

Coq au vin czyli kogut w winie

Kurczaka w winie robiłam nie raz ale dawno to było,  jakoś o nim zapomniałam. O przepisie przypomniałam sobie ostatnio. Wszystko za sprawą młodych francuskich kogutów, które były do kupienia w jednej z dużych sieci marketów. Kogucik był niewielki, ważył niecały kilogram, robiłam jednego, ale lepiej robić większą porcję. Dusiłam mięso w garnku na kuchence - ok 2 godzin. Wyszło pysznie, jednak zbyt mocno odparowałam sos. Chcąc nie chcąc, zrobiłam powtórkę. Tym razem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam aby sos nie wyparował. Metoda okazała się świetna, kurczak  (bo za drugim razem był to kurczak) był miękki i aromatyczny a sos smakowity. Bardzo polecam.


Składniki (4 -6 porcji):
Kurczak a najlepiej kogut o wadze ok1,5  (lub 2 małe)
500 ml czerwonego wina  + dodatkowo do podlewania
100 g wędzonego boczku ,pokrojonego w kostkę - opcjonalnie
250 g drobnych pieczarek
kilkanaście małych cebulek, szalotek lub perłowych
6 - 8 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
1 marchewka, obrana i pokrojona w grube plastery
olej słonecznikowy, masło
zioła 2 -3 gałązki tymianku i 1 liść laurowy, 2 -3 goździki
natka pietruszki
sól i pieprz


przygotowanie
Dzień przed gotowaniem, kurczaka umyć, podzielić na mniejsze części  - 8. Jeżeli kurczak jest mały, wystarczy podzielić go na 4 kawałki.

Włożyć do odpowiedniego naczynia, zalać winem, dodać małe obrane, cebulki, obrane, pokrojone marchewki i zioła. Przykryć i wstawić do lodówki.

Następnego dnia kurczaka i warzywa odsączyć z wina. Osuszyć. W garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron, Odłożyć na bok, a do garnka włożyć osączone cebulki, marchewki, dodać czosnek, chwilę podsmażać mieszając. Włożyć kurczaka, zalać wszystko odstawionym winem, dodać sól i pieprz do smaku.
Zagotować, zeskrobać ewentualne smaki z dna naczynia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 2-3 godziny - do czasu aż kurczak będzie miękki. Co jakiś czas zaglądać, w razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować.
W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią
Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Koguta to ja jeszcze w życiu nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy ;) Ale i kurczak wyjdzie smaczny. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam