poniedziałek, 23 stycznia 2017

Ciepła sałatka z komosą ryżową (quinoa), batatami i jarmużem

Bardzo dobra, sycąca sałatka. Ważne, aby szykować ją w przed samym podaniem, gdyż najsmaczniejsza jest ciepła (ale nie gorąca!). Użyłam jarmużu fioletowego, następnym razem wezmę zielony - wydaje mi się delikatniejszy. Sałatka poza tym że smaczna - cieszy oko. Jest bardzo kolorowa, co sprawia, że jemy ją z przyjemnością.

inspiracją był przepis z tej strony




składniki
1 łyżka oliwy z oliwek 
250g batatów (słodkie ziemniaki), obrać i pokroić w kostkę 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
200 g jarmużu ( miałam fioletowy)
1 szklanka ugotowanej komosy lub 1  szklanka  suchej
1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę
nasiona granatu z 1/2 owocu
świeża kolendra do podania
sos
1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego (z 1 - 2  pomarańczy)
2 łyżka oliwy z oliwek 
pieprz 
sól morska


Przygotowanie
Komosę opłukać na sicie pod bieżącą wodą co najmniej 2 minuty. Ugotować  zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( zalać szklankę komosy 2 szklankami wody, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15 minut, odstawić na 15 minut).
Przemieszać widelcem i odstawić na bok.
Przygotować jarmuż. Odciąć łodygi, liście pociąć na mniejsze kawałki, umyć, osączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać słodkie ziemniaki, posypać papryką. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym  pieprzem. Przemieszać, smażyć  na średnim ogniu, często mieszając ok 10 minut, aż będą przypieczone na zewnątrz i miękkie w środku.  Kiedy są już gotowe, przełożyć z patelni do miski i odstawić. .
Na patelnię włożyć jarmuż, podsmażać mieszając, aż zwiędnie, około 5 minut - jeżeli to konieczne, można podlać odrobiną wody.
Dodać niecałą szklankę gotowanej quinoa ( resztę użyć do innego dania), bataty, lekko wymieszać i wszystko razem podgrzać.
Przełożyć do miski, dodać cebulę, posypać ziarenkami granatu.

W małej misce wymieszać sok pomarańczowy i oliwę. Doprawić solą  i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Polać ciepłą sałatkę, wymieszać, posypać kolendrą i natychmiast podawać. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenia! Danie wyglada na bardzo zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co zrobić żeby polubić jarmuż??? sałatka wygląda świetnie! ale sama świadomość jego obecności.. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąpić szpinakiem albo rukolą ;) Ja jarmuż lubię średnio, ale jest tak ładny, że kupuję go dla urody, no i potem muszę zjadać !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam