wtorek, 27 grudnia 2016

Kakaowy mus z awokado

Kakaowy mus bez dodatku mleka. Bazą jest surowe, dojrzałe awokado.  Mus jest bardzo czekoladowy, gładki i gęsty. Jedno awokado wystarczy na dwie małe porcje. Maliny możemy zastąpić dowolnymi owocami. Trochę kalorycznie, ale jednak zdrowo. Polecam!

Inspiracja "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall




składniki - 2 porcje
1 bardzo dojrzałe awokado
1,5 łyżki kakao
sok z 1/2 limonki lub do smaku
2 łyżki płynnego miodu
do podania:
mrożone (rozmrozić)  lub świeże maliny 
miód lub syrop klonowy

przygotowanie
Awokado przekroić, usunąć pestkę i skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać  kakao, sok z limonki i miód. Miksować dokładnie przy pomocy blendera tak długo aż uzyskamy gęsty, gładki mus. Jeżeli trzeba dodać miód  i  sok z limonki. Nałożyć do małych naczynek, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem przybrać malinami.i polać miodem lub syropem klonowym. Smacznego!












zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Ewa. Ten mus kiedyś jadłam, przypomina trochę krem czekoladowy typu Nutella, fajna rzecz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę przypomina, masz rację. Smaczny!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam