poniedziałek, 19 grudnia 2016

Focaccia z oliwkami z ciasta uniwersalnego

Ciasto uniwersalne sprawdza się w wielu wypiekach.  Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza ( klik ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc lepiej naszykować niewielką porcję, tak, aby nie trzymać focacci do następnego dnia. 



składniki
1/4 porcji ciasta uniwersalnego ( przepis tutaj )
1- 2 łyżki oliwy z oliwek 
8 oliwek pokrojonych w plasterki
gruboziarnista sól morska
igiełki z gałązki rozmarynu 
dodatkowa oliwa do podania

przygotowanie
Jeżeli używamy ciasta mrożonego, należy je rozmrozić i doprowadzić do temperatury pokojowej. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na koło lub prostokąt. Można też rozciągnąć ciasto rękami ( tak zrobiłam). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 - 30 minut. Kiedy ciasto lekko podrośnie, zrobić palcami na całej powierzchni wgłębienia, polać równomiernie oliwą, posypać rozmarynem, gruboziarnistą solą i pokrojonymi oliwkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok 20 - 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu polać jeszcze raz oliwą,  studzić na kratce. Smacznego!








1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam