niedziela, 27 listopada 2016

Sałatka z topinambura i cykorii

Topinambur chyba najbardziej lubię surowy. Ma lekko orzechowy posmak i jest chrupiący. Świetnie sprawdza się więc w sałatkach. Ta sałatka ma niewiele składników i prosty sos. Bardzo polecam, gdyż jest wyjątkowo smaczna!




Składniki

300 g - 3-4 bulwy topinambura
200 g - 2 szt cykorii
1 spora szalotka
łyżka kolendry, posiekanej 
łyżka posiekanego szczypioru
łyżka posiekanego koperku
3-4 pomidorki cherry


sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku starte

sól, pieprz


przygotowanie
Topinambur umyć i obrać. Pokroić na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub tzw mandoliny. Cykorię pokroić w poprzek w paski ok 2-3 cm szerokie. Szalotkę pokroić w plasterki. Koperek, kolendrę, szczypior posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cykorię, cebulę, cykorię, pomidorki i zioła włożyć do miski, delikatnie wymieszać . 
Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę.  Przed podaniem wymieszać . Smacznego!








2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam topinamburu bo nie wiedziałam jak go przyrządzić ale teraz mysle ze kupie i wypróbuje ! Dzieki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam