poniedziałek, 14 listopada 2016

Liptauer czyli ser liptowski

Pyszna pasta do chleba na bazie białego sera. Liptauer czy inaczej ser liptowski to "pasta serowa wytwarzana z białego sera owczego, koziego, krowiego lub ich mieszaniny z dodatkiem przypraw i innych składników. Jest składnikiem kuchni regionalnych Słowacji, Węgier, Austrii, północnych Włoch i krajów bałkańskich. Jego nazwa pochodzi od Liptowa na Słowacji" (cyt.Wikipedia )
Podczas jednej z wiedeńskich przesiadek kupiliśmy gotową mieszankę przypraw do tej pasty. Niestety jak to często bywa, niewielka torebka z przyprawami zagubiła się gdzieś w czeluściach kuchennych szuflad. Ponieważ chęć na pastę była ogromna, nie pozostało mi nic innego jak z pomocą internetu przepis odtworzyć. Pomogła  Nigella Lawson. Wyszło bardzo smacznie i jedyne nad czym się teraz zastanawiam, to do czego potrzebna mi była gotowa mieszanka. Już jej nie szukam! Bardzo polecam.



składniki
290 g twarogowego sera półtłustego
150 g białego serka kremowego
1,5 - 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki (lub więcej, do smaku)
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki kaparów
5szt (30 g) korniszonów, posiekane
sól, pieprz do smaku
 

do podania
1 -2 łyżki oleju roślinnego
 szczypta papryki do posypania
 

przygotowanie
Dobrze wymieszać kremowy serek z twarogiem , kminkiem, papryką, musztardą, solą i pieprzem na bardzo gładką masę . Można to zrobić w robocie. Kapary i korniszony drobno posiekać. Przełożyć masę do miski, dodać kapary i korniszony. Dobrze wymieszać, doprawić jeśli to konieczne,przykryć folią i wstawić na parę godzin do lodówki ( najlepiej na noc ). 
Można serek podać w misce, można przełożyć go na talerz. Przed podaniem polać oliwą i posypać papryką. Smacznego!






8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam