środa, 30 listopada 2016

Długie bułki (angielki) z ciasta uniwersalnego

Zabrakło w domu pieczywa? Nic prostszego, szybko zagniatamy uniwersalne ciasto, formujemy długie bułki i już po niecałej godzinie wyjmujemy z piekarnika ciepłe i chrupiące "angielki". Tym razem dodałam do ciasta gotową mieszankę czosnku i suszonych pomidorów, ale oczywiście najlepiej posiekać suszone pomidory i czosnek i dodać do ciasta. A w ogóle, to można dodać dowolne, ulubione zioła - będzie smacznie .




Składniki - 2 szt
1/2 porcji czyli ok 900 g ciasta uniwersalnego ( z tego przepisu)
1 - 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem (gotowa przyprawa) - opcjonalnie


Przygotowanie
Zagnieść ciasto dodając do niego suszone pomidory z czosnkiem. Zagniecione ciasto podzielić na 2 równe części. Uformować długie bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika z włączoną żarówką) na ok 15 - 20 min aż ciasto lekko urośnie. Po tym czasie blachę wyjąć a piekarnik nagrzać do 180 st c. Bułki naciąć kilkakrotnie w poprzek, piec 20 - 25 minut, do czasu aż lekko się zrumienią. Studzić na kratce. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam