niedziela, 2 października 2016

Zupa cebulowa (irańska)

Smaczna zupa cebulowa. Inna niż tradycyjna i znacznie szybsza do przygotowania. Jest to wersja irańska z dodatkiem kurkumy, kozieradki i mięty. W internecie można znaleźć sporo przepisów na tę zupę, ja skorzystałam z przepisu  sieci londyńskich  restauracji "Leon".


składniki: 
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g cebuli
1 l bulionu
1 łyżeczka kurkurmy
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka suszonej mięty
1 laska cynamonu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Cebule pokroić w cienkie krążki, dodać do garnka, posolić, popieprzyć, przykryć i dusić na średnim ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać kurkumę, kozieradkę, miętę, podsmażać parę minut mieszając, bez przykrywania. Dolać bulion, dodać laskę cynamonu i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Doprawić sokiem z 1/2 cytryny, ewentualnie solą i pieprzem. Podawać z grzankami, posypaną świeżą miętą i pietruszką. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam