niedziela, 23 października 2016

Zapiekane omułki z ziemniakami

Szybkie i bardzo smaczne danie. Kupiłam paczkę mrożonych omułków - samo mięso. Wykorzystałam przepis z pudełka i okazał się bardzo dobry. To spora porcja dla dwóch osób. Ilość papryczki chili zależy od naszych upodobań. Bardzo polecam.




składniki (2 porcje)
250 g omułków bez muszli, wstępnie podgotowanych (rozmrożonych)
500 g ziemniaków
200 g pomidorów
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 - 1 papryczka chili drobno posiekana
1 - 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
150 g sera owczego - użyłam fety
sól, pieprz
ok 8 łyżek oliwy 

przygotowanie
Pomidory zalać wrzątkiem, po paru minutach wyjąć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki - 2-3 mm. Ziemniaki włożyć do miski, wymieszać z pietruszką, czosnkiem, chili, solą i pieprzem i łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego!







3 komentarze:

  1. Coś cudownego! Kocham omułki. Zapraszam na kluski dyniowe! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. a zdradzisz sekret,gdzie kupiłaś omułki?? :-) danie wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie pamiętam ;( Ale nie były to żadne wyjątkowe. Mrożone, samo mięso bez muszli. Mogły być w Selgrosie albo którymś markecie. A danie wyszło naprawdę smaczne

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam