piątek, 28 października 2016

Surowa kiełbasa w cieście francuskim

Świetne danie. Możemy taką zapieczoną kiełbasę podać na ciepło jako część obiadu, możemy podać jako przystawkę z sałatą. Smaczne i na ciepło i na zimno. A przy tym efektowne - bardzo polecam!

Inspiracja tutaj


Składniki
ok 240 g - 2 wieprzowe surowe białe kiełbaski, obrane z flaka
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu
szczypta płatków chili (opcjonalnie)
1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
gotowe ciasto francuskie ok 20 x 25 cm
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim)

1 żółtko do posmarowania
sezam lub mak, do posypania

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wymieszać mięso z kiełbasy z  przyprawami i pietruszką. Rozwinąć ciasto, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować  po środku,  wzdłuż, musztardą. Na musztardzie ułożyć wałek z mięsa . 
Po obu stronach mięsnego wałka, naciąć ciasto w paski 1- 2 cm grubości( tak jak na zdjęciu). Paskami ciasta owinąć mięso.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami sezamu, wstawić do piekarnika i piec ok 25 - 30 minut, aż ciasto się zezłoci. Podawać pokrojone w plastry z sałatą. Smacznego!








3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam