wtorek, 11 października 2016

Sałatka z surowego kalafiora z szynką parmeńską

Zawsze lubiłam surowe kalafiory. Dużo bardziej niż gotowane. Ta sałatka jest więc dla mnie idealna. Jeżeli chcemy aby kalafior nieco zmiękł, wystarczy wymieszać go z dressingiem i zostawić na ok 30 minut, zanim będziemy sałatkę wykańczać i podawać. Jeżeli całkiem surowy kalafior to nie nasz smak, można przez moment podgotować pokrojone warzywa na parze. Dosłownie przez chwilę, aby nie straciły chrupkości. Zarówno w wersji całkiem surowej jak i lekko podgotowanej, będzie smacznie. Polecam!

Na podstawie przepisu z książki "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall




składniki
1 mały kalafior (ok 300 - 400 g)
ok 75 g szynki parmeńskiej lub innej podsuszanej szynki
garść natki pietruszki  do posypania

sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki płynnego miodu
sok z cytryny - do smaku
1/4  - 1/2 startego ząbka czosnku
sól pieprz do smaku

przygotowanie
Sos: wymieszać wszystkie składniki widelcem w miseczce. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kalafior umyć, osuszyć, usunąć liście i grubą łodygę od spodu. Następnie pokroić kalafior w plastry grubości 5 mm - należy przekręcać przy krojeniu warzywo tak, aby pokroić tylko różyczki, a wewnętrzną grubą łodygę odrzucić. 
Pokrojony kalafior umieścić w dużej misce, dodać sos i dobrze wymieszać. Przełożyć na talerze lub jeden duży talerz, przybrać kawałkami szynki, polać dodatkową oliwą posypać natką pietruszki, podawać. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Lubię kalafior. Wszystkie warzywa krzyżowe pomagają w odchudzaniu i regulacji hormonów. Są zdrowe mi naprawdę służą. Ja w ciągu roku zrzuciłam 17 kg czuję sie o niebo lepiej! Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Warto, mi ta wiedza bardzo pomogła w moim odchudzaniu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam