poniedziałek, 17 października 2016

Niemieckie bułki na zakwasie

Świetne bułki. Robione na zakwasie, dzięki temu mają bardziej wyrazisty smak niż te, pieczone na samych drożdżach. Poza tym, dłużej utrzymują świeżość. Oryginalny przepis przewidywał ręczne zagniatanie ciasta przez 15 minut, ja użyłam robota i ciasto zagniatałam krócej.  Ciasto bardzo ładnie się formuje, ma dobrą konsystencję. Tak jak zalecił autor, nacięłam bułki zaraz po uformowaniu, przed wyrastaniem. Myślę, że można to zrobić później, zaraz przed wstawieniem do piekarnika. bardzo polecam!

przepis znalazłam na tej stronie


składniki (9 szt)
zaczyn:
100 g mąki pszennej   typ 550
100 g letniej wody
35 g zakwasu
ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej typ 550
1/2 łyżeczki cukru
4 g suchych drożdży
11 g soli
5 g miękkiego masła (dałam 10g)
200 g letniej wody
235 g zaczynu (całość)

przygotowanie
Wieczorem wymieszać w misce składniki zaczynu (mąkę, wodę, zakwas), pozostawić na noc, przykryte folią w temperaturze pokojowej (u mnie było to ok 12 godzin). Następnego dnia zaczyn powinien być aktywny, a na jego powierzchni powinny być widoczne bąbelki. Użyłam zakwasu wcześniej nie dokarmionego, lekko tylko ogrzanego po wyjęciu z lodówki. 
Wszystkie suche składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól, cukier) umieścić w robocie z zamontowanym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać. Dodać miękkie masło, wodę, cały zaczyn, wyrabiać na wolnych obrotach przez ok 10 minut. Wyłożyć ciasto na blat, przykryć miską i dać mu odpocząć przez 15 minut.
Po tym czasie ciasto parę razy zagnieść a następnie podzielić na 9 równych części - po 95 g każda. Uformować okrągłe bułki , przykryć i odstawić na parę minut (ok 10).
Każdą z okrągłych bułek lekko rolować ręką, tak aby uzyskać podłużny kształt  - wrzeciona, grubsze w środku cieńsze na końcach. Bułki naciąć wzdłuż i ułożyć nacięciem do dołu na wysypanej mąką ściereczce (jak na zdjęciu). Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułki przełożyć na blachę nacięciem do góry. Swoje bułki ułożyłam w perforowanej foremce do pieczenia bagietek dzięki czemu łatwiej zachowują kształt, ale nie jest to konieczne. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piekarnik spryskać wodą przy pomocy spryskiwacza, piec 25 - 30 minut. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego!












9 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie, kradnę przepis :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, kradnij, kradnij - ja też ukradłam ;)

      Usuń
    2. Pisałam juz że była mega pyszna, dzięki :-)

      Usuń
    3. Oczywiście mega pyszne - pośpiech :-)

      Usuń
    4. Cieszę się, że Ci smakowały ;)

      Usuń
  2. Piękne bułeczki aż się chce jeść. Tylko skąd wziąć ten zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wyhodować a można poszukać tutaj: http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.html
      A ja chętnie swoim się podzielę, ale to w Łodzi ;) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ale zbieg okoliczności ja właśnie mieszkam w Łodzi

      Usuń
    3. No, to proszę o wiadomość na mail stare.gary@interia.pl i obiecany zakwas Twój ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam