sobota, 15 października 2016

Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty

Na targach Natura Food zostałam obdarowana przez jednego z wystawców czterema kiszonymi liśćmi kapusty. Podarował mi ostatnie jakie miał.  Ponieważ liście dostałam bez soku, musiałam błyskawicznie je wykorzystać.  Nie miałam w domu żadnego mięsa ale, na szczęście, przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez  Magdę Gessler. Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia położyłam warstwę domowej kiszonej kapusty. Nie dodawałam soku. Wadą takiego rozwiązania było to, że moje gołąbki miały bardzo mało sosu - płyn wchłonęła kapusta. Ale i bez sosu gołąbki były pyszne. Jeżeli lubicie dużo sosu trzeba albo dodać więcej bulionu i śmietany albo na dno położyć liście kapusty (idealna byłaby kiszona), których głównym zadaniem jest ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia.




Składniki (4 spore gołąbki)
4 spore liście kiszonej kapusty

na farsz:
300 g surowych ziemniaków,
150 g ziemniaków ugotowanych,
100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę
100 g cebuli - pokrojona w kostkę
1 jajko
majeranek
sól,pieprz

do zalania:
1/3 szklanki bulionu drobiowego
1/3 szklanki śmietany
sok z kiszonej kapusty - opcjonalnie

dodatkowo
kiszona kapusta do wyłożenia naczynia
lub liście białej kapusty
smalec do smażenia


przygotowanie
Surowe ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na drobnej tarce. Starte przełożyć na sito, lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać.
Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st C na ok 1 godzinę. Jeżeli chcemy użyć soku z kapusty (warto zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy kiszonych liści) należy dodać go do gołąbków na ok 15 minut przed końcem pieczenia.  Smacznego!










3 komentarze:

  1. Chetnie przyjęłabym taki podarunek! Gołąbki musiały smakować znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to jest to czarne na śmietanie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Antep Isot, tyurecka papryka - pyszna, dodaję do wszystkiego ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam