wtorek, 20 września 2016

Kasza bulgur z figami i jeżynami

Szybka do zrobienia kasza z dodatkiem owoców. Jeżeli lubicie mocno wilgotną kaszę warto zrobić więcej sosu.
Użyłam drobnej kaszy, która nie wymaga gotowanie. Można zastąpić ją grubym bulgurem, wtedy należy ugotować kaszę zgodnie z instrukcją. Taka sałatka to dobry dodatek do wszelkich mięs. Może też stanowić smaczne, samodzielne danie np na lunch. Polecam!

Na podstawie przepisu z książki "Eat - The little book of fast food" Nigel Slater


składniki - 2 porcje
100 g kaszy bulgur
200 ml wrzącej wody
 
2 dojrzałe, świeże figi
100 g jeżyn
1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
2 łyżki czerwonego octu winnego

przygotowanie
Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli nie wchłonęła całej wody, nadmiar odlać. 
Jeżyny opłukać, 1/4 rozgnieść w misce widelcem, dodać olej i ocet wymieszać.
Figom obciąć końcówki od strony ogonka, przekroić od góry do spodu na 6 lub 8 części, nie przecinając ich do końca, tak, aby można było figi rozłożyć jak kwiatki. 
Kaszę odsączyć, wymieszać z pozostałymi jeżynami, figami i sosem. 
Można skropić dodatkową porcją oliwy. Gotowe. Smacznego! 









2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam