czwartek, 29 września 2016

Dżem z pomidorów

Pierwszy raz robiłam dżem z pomidorów. Bardziej z ciekawości niż wiary, że wyjdzie z tego coś smacznego. Dałam zdecydowanie mniej cukru niż przewidywał przepis, ale moim zdaniem to ilość wystarczająca. Trzeba po prostu w trakcie gotowania próbować, i jeżeli dżem wyda się Wam jednak za mało słodki - dodać więcej cukru. To porcja na 2 - 3 malutkie, ale z bardzo smaczną zawartością, słoiczki. Warto sprawdzić!

inspiracja tutaj


składniki: (3 słoiki po 135 ml  - niepełne)
1 kg dojrzałych mięsistych pomidorów
250 g ksylitolu lub cukru
1 laska cynamonu
skórka z 1 małej cytryny
sok z 1 małej  cytryny

przygotowanie:
Pomidory zalać wrzątkiem, po paru minutach wyjąć, usunąć skórki.
Pokroić na kawałki i umieścić w wysokim garnku z szerokim dnem. Dodać cukier, laskę cynamonu, skórkę i sok z cytryny. Zagotować a następnie  zmniejszyć ogień, gotować często mieszając, tak długo, aż masa dobrze odparuje (zostanie ok 1/3) i zrobi się lekko szklista. W zależności od rodzaju użytych pomidorów może to zająć od 2 do 3-4 godzin. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzowć 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 st C (wstawiam słoiki do zimnego piekarnika), następnie wyjąć , odwrócić, ostudzić. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Ewa. Ja robiłam dżem z zielonych pomidorów, z dodatkiem skórki z cytryny, bardzo pyszny. Na pewno ten twój będzie równie dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny wyszedł i lekko pachnący cynamonem. A skórka z cytryny też jest ;) Z zielonych nie robiłam, może kiedyś

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam