sobota, 17 września 2016

Domowy sos chili, słodko - kwaśny

Bardzo pikantny, ale bardzo smaczny tajski sos słodko - ostry z papryczkami chili i czosnkiem. Zaraz po zrobieniu wydał mi się nawet zbyt ostry, ale kiedy wystygł, był świetny. Oczywiście wszystko zależy od mocy użytych papryczek. Ja użyłam naszych polskich, cienkich, czerwonych, kupionych na rynku. Myślę, że najlepiej rozdrobnić papryczki w blenderze, a następnie robić sos zgodnie z opisem tylko dać np połowę papryki. Jeżeli po wymieszaniu wszystkich składników stwierdzimy ze sos nie jest taki ostry jakbyśmy chcieli, można dodać więcej zmiksowanej papryki.
Doskonały dodatek do sajgonek, spring rollsów czy mięsa. Polecam

Inspiracją był przepis z tej strony




 Składniki:
10 długich  cienkich papryczek chili 
10 ząbków czosnku
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego 
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli lub do smaku
1 łyżka mąki kukurydzianej 
2- 3 łyżki  wody



Przygotowanie
Papryczki włożyć do blendera, dodać wodę, zmiksować. Dodać obrane ząbki czosnku, ocet, sól i cukier ponownie zmiksować. Masę przelać do garnuszka, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aby smaki dobrze się "przegryzły" . W małym naczyniu wymieszać 2 łyżki zimnej wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej. Wlać do sosu, dobrze wymieszać. Podgrzewać mieszając. Po paru minutach sos zacznie gęstnieć. Kiedy zacznie się znowu gotować wyłączyć. Rozłożyć do małych wyparzonych słoików. Zakręcić. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet parę miesięcy.
Można też słoiki pasteryzować, najwygodniej w piekarniku.
Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzać do temp 120 - 130 st C i grzać od momentu osiągnięcia temperatury ok 15 - 20 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku na pół godziny a po wyjęciu ustawić do góry dnem, aż do wystygnięcia. Smacznego!









4 komentarze:

  1. Ewa. Czy mąke kukurydzianą mozna zastąpić inną? Jaką? Ziemniaczaną czy pszenną? Chętnie bym ten sos zrobiła, bo go bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zastępuj - kukurydzianą kupisz w każdym markecie. Ale ostatecznie może ziemniaczana się nada ;)

      Usuń
  2. Ewa. Zrobiłam, z mąką ziemniaczaną, da się. Sos jest pyszny, ale wyszedł mi łagodny. Nie wiem, może te papryczki były jakieś łagodne. Ale sos pyszny, chyba sie skuszę na drugą porcję i dodam ze 3 papryczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałaś 10 i łagodny???? Mój był ostry! Ale to zdecydowanie zależy od papryczek. Najważniejsze, że smakował ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam