piątek, 19 sierpnia 2016

Zapiekanka szpinakowo ziemniaczana

Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. Smaczne i ciepłe i zimne. Lubię takie zapiekanki, nie wymagają długiego stania w kuchni, a są na ogół bardzo smaczne. Polecam!




składniki
300 g szpinaku, zblanszowanego
500 g ziemniaków
4 ząbki czosnku
150 g koziego lub owczego sera (takiego w solance)

180 g jogurtu greckiego
2 jajka
sól
pieprz
płatki chili opcjonalnie
kawałek wędzonej wędliny pokrojonej w kostkę - opcjonalnie
oliwa z oliwek
masło

przygotowanie
Szpinak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 minut aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć i posiekać. Ziemniaki  obrać, ugotować w osolonej wodzie - wodę odlać, ziemniaki odparować pokroić w plastry gr ok 1 cm. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szpinak,  dodać czosnek przesmażać parę minut aż szpinak dobrze odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać dokładnie z jajami, doprawić solą, pieprzem, płatkami papryki.
Naczynie do zapiekania polać oliwą, ułożyć plasterki ziemniaków, szpinak, pokruszony kozi ser. Zalać masą jogurtową. Posypać wędzoną wędliną  - jeżeli używamy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 40 - 50 minut - do czasu aż masa się zetnie. Przed podaniem posypać bazylią pokrojoną w paski.  Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam