niedziela, 28 sierpnia 2016

Sałatka z fig, jeżyn i orzechów włoskich

Pyszna przystawka. I bardzo efektowna. A ponieważ można teraz kupić i świeże figi i jeżyny więc koniecznie sprawdźcie jak smakuje. Bardzo, bardzo polecam!

Przepis na podstawie książki "River Cottage light & easy" H.Fearnley - Whittingstall




składniki  - 4 porcje
3-4 dojrzałe, świeże figi
50 g orzechów włoskich
ok 75 g jeżyn

3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa do polania
2 łyżeczki płynnego miodu ( dałam tylko 1 łyżeczkę)
sól, pieprz

przygotowanie
Pokroić figi w plasterki ok 4 mm grubości, rozłożyć na 4 małych talerzach lub jednym dużym. Posypać pokruszonymi orzechami
Opłukane i osączone jeżyny włożyć do miseczki, dodać ocet, oliwę, miód. Wymieszać widelcem, rozgniatając równocześnie owoce, tak aby puściły sok, ale nie były całkiem zgniecione. 
Tak przygotowanym sosem polać figi. Skropić dodatkową porcją oliwy, posypać lekko solą i pieprzem. Gotowe. Smacznego! 








4 komentarze:

  1. Ewa. Fajny przepis, łatwy i szybki. Może sobię na poprawę nastroju???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, zrób. Może nastrój chociaż przez chwilę będzie lepszy czego Ci bardzo życzę

      Usuń
  2. połączenie samych przepysznych składników. pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam