poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Melitzanosalata czyli grecka pasta z pieczonego bakłazana

Smaczny, grecki dip z pieczonego bakłażana. Robię niewielką porcję, taką na raz i dlatego jeden średni bakłażan jest dla mnie wystarczający. Najwygodniej upiec bakłażan przy okazji pieczenia jakiegoś innego dania. Lubię czosnek więc dałam dwa ząbki, ale wystarczy jeden.
Melitzanosalata, dobre pieczywo, wino i chociaż trochę słońca - i mamy małe, greckie wakacje!




składniki
1 średniej wielkości bakłażan 
1 - 2 ząbki czosnku
1 - 2  łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny - do smaku
2 łyżki natki pietruszki (same liście)
sól, pieprz do smaku

przygotowanie
Bakłażan ponakłuwać widelcem, położyć na blaszce lub w naczyniu do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec aż bakłażan będzie bardzo miękki - w zależności od wielkości zajmie to od 45 do 60 minut. Zdjąć skórę a miąższ włożyć do blendera wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować, doprawić do smaku. Jeżeli wolimy mniej gładki dip, można miąższ rozgnieść w misce widelcem, czosnek rozetrzeć a pietruszkę posiekać. Wymieszać i doprawić. Podawać z oliwą i dobrym pieczywem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam