sobota, 20 sierpnia 2016

Kurczak z cytrynowym ryżem

Takie dania bardzo lubię. Wszystko w jednym garnku! Tym razem nie wolnowar, ale też bardzo wygodnie bo wszystko w piecu. Warto kupić kurczaka dobrej jakości. Odrobinę zmieniłam przepis (oryginalny tutaj ), dodając kiszoną cytrynę, którą akurat miałam w lodówce. Nie jest to konieczne, ale świetnie podkręca smak. Mój kurczak spędził w piekarniku nieco więcej czasu niż przewidywał przepis, tak więc po zdjęciu pokrywki warto co jakiś czas zerknąć czy danie gotowe a w razie potrzeby czas wydłużyć. Najlepszy w tym daniu jest nie kurczak  (oczywiście też jest smaczny) ale cytrynowy ryż. Bardzo, bardzo polecam!




składniki
5 ud kurczaka ( skórę i kości zostawić)
marynata:
skórka otarta z  1 - 2 cytryny
4 łyżki soku z cytryny 
1 łyżka suszonego oregano
4- 6 ząbków czosnku, roztarte
1/2 łyżeczki soli
ryż
1 szklanka długoziarnistego ryżu 
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula,  pokrojona w drobną  kostkę
1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 
3/4 szklanki wody
1 łyżka suszonego oregano
3/4  łyżeczki soli 
pieprz
1 kiszona cytryna pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
do podania:
drobno posiekana natka pietruszki 
świeżo starta skórka cytrynowa 

przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć. Cytryny wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć potrzebną ilość soku
Połączyć składniki marynaty, umieścić  razem z kurczakiem w plastikowej torebce ( najlepiej z zamknięciem strunowym) wymieszać, torebkę zamknąć  i odstawić na co najmniej 20 minut, a najlepiej na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C
Wyjąć kurczaka z marynaty, marynatę zostawić. W głębokiej żeliwnej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, zaczynając od strony ze skórą. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, dodać łyżkę oliwy i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć parę minut aż cebula się zeszkli. Dodać ryż,  bulion z kurczaka, wodę, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz, kiszoną cytrynę pokrojoną w kostkę oraz odłożoną marynatę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok 30 sek. Na wierzchu ułożyć kurczaka skórą do góry. Ponieważ płynu jest sporo mięso może się w nim zanurzyć. 
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na  35 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć, mięso wyciągnąć na wierzch ryżu i piec jeszcze ok 10 minut - tak długo aż kurczak będzie upieczony, ryż miękki, i cały płyn wchłonięty. Można dodatkowo włączyć dopiekanie od  góry o ile nasz piekarnik ma taką opcję. 

Po wyjęciu z piekarnika  odstawić na 5 do 10 minut,  posypać pietruszką, startą skórką cytrynową przybrać plasterkami świeżej lub lekko zrumienionej cytryny. Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam