wtorek, 30 sierpnia 2016

Chłodnik z kiszonymi buraczkami

Koniec lata się zbliża. I pewnie to już mój ostatni chłodnik w tym roku. Ale jest pyszny. Warto kisić buraczki! Jeżeli lubicie chłodniki bardziej gęste, możecie dodać kwaśną śmietanę 18%. Ja wolę chłodniki "lżejsze", więc tym razem ze śmietany zrezygnowałam.

Przepis na kiszone buraczki TUTAJ



składniki:
200 g kiszonych buraczków
1 szklanka bulionu (miałam rosół drobiowy)
400 g kefiru
330 g jogurtu naturalnego
1- 1i1/2 szklanki soku z kiszonych buraczków
parę mniejszych lub jeden większy ogórek
koperek
sól
śmietana 18%  - opcjonalnie

przygotowanie
odcedzone z soku buraczki zalać szklanką bulionu, gotować tak długo aż będą miękkie ( krócej, jeżeli lubimy buraczki lekko chrupiące). Buraczki odcedzić, pokroić w  kostkę lub paski, wywar ostudzić. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku wymieszać jogurt z kefirem, dodać sok z buraczków, buraczany bulion, posiekane buraczki, pokrojone ogórki. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna, dodać soku z buraczków. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej parę godzin. Podawać chłodnik posypany ogórkami i koperkiem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam