poniedziałek, 25 lipca 2016

Szpinak z oliwą i czosnkiem

Najprostsza a zarazem chyba jedna z najsmaczniejszych metod podania szpinaku. Najlepiej sprawdza się moim zdaniem najzwyklejszy szpinak, taki kupiony na rynku, prosto z pola. Zwykle wymaga on niestety sporo płukania, ale warto czasem się pomęczyć - tak przygotowany szpinak jest naprawdę pyszny. Świetna przystawka, ale może być też dobrym dodatkiem do mięs.

składniki
500 g świeżego szpinaku - takiego prosto z rynku
2 ząbki czosnku ( lub do smaku)
gruba sól morska
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
kawałki cytryny - do podania
przygotowanie
Szpinak dobrze wypłukać - może mieć dużo piasku. Wrzucić liście do dużego garnka (jeżeli są ze sobą połączone, nie rozdzielać, nie obcinać ogonków), zalać zimną wodą, poczekać aż piasek opadnie, szpinak wyłowić, wodę wylać. Powtórzyć kilka razy. Na koniec dla pewności wypłukać jeszcze pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczony wrzucić do garnka z gotującą się wodą.Gotować 4 minuty Odcedzić i ostudzić w dużej ilości bardzo zimnej wody. Wyłożyć na sito, osuszyć w miarę możliwości - można użyć papierowego ręcznika. Ułożyć liście szpinaku na półmisku - jeżeli były ze sobą połączone - przed ułożeniem obcinamy końcówki, ogonki zostawiamy. Polać oliwą, posypać grubą solą i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny. Podawać z kawałkami cytryny i białym pieczywem. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Uwielbiam szpinak w każdej postaci, ale z czosnkiem i cytryną jeszcze nie próbowałam. Zazwyczaj nie wiem, gdzie szukać takiego szpinaku, ale przejdę się po ryneczku i zobaczę, może będą mieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto poszukać, smakuje inaczej niż ten z marketów. Ale szpinak baby też lubię, jest mniej kłopotliwy. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam