sobota, 23 lipca 2016

Krewetki z Sherry zapiekane w piekarniku

Bardzo smaczna przystawka z krewetek. W sam raz na letni wieczór. Możemy ją przygotować w jednym większym naczyniu, tak tym razem zrobiłam, lub podzielić na małe, pojedyncze porcje. Z tej ilości  zrobimy niewielkie przystawki dla czterech osób. W zależności od wielkości użytych naczyń czas pieczenia może się skrócić lub lekko wydłużyć, należy więc pilnować piekarnika. 

inspiracja  tutaj

składniki
450 g surowych krewetek
1/2 łyżeczki płatków ostrej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki wytrawnego Sherry
do podania:
1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cytryna pokrojona w kliny


przygotowanie
Krewetki, o ile kupiliśmy mrożone, wyjąć odpowiednio wcześnie z zamrażalnika i rozmrozić, najlepiej w lodówce. Obrać, oczyścić (poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie - naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą). Możemy obrać całkowicie, lub zostawić ogonki.  Możemy też kupić surowe, mrożone, już obrane krewetki, gotowe do przyrządzenia. Jak obrać krewetki można zobaczyć na filmach ( tutaj lub tutaj )
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
W miseczce wymieszać składniki zalewy - sherry, oliwę, czosnek, płatki papryki. W naczyniu do zapiekania ułożyć obrane krewetki, dodać zalewę, delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 - 12 min lub do czasu aż krewetki zrobią się różowe
Posypać natką pietruszki i podawać gorące z białym pieczywem i kawałkami cytryny. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam