sobota, 16 lipca 2016

Indycze golonki z warzywami z wolnowaru

Z indykiem do tej pory nie byłam zaprzyjaźniona. No, może jako dodatek do rosołu występował, ale nigdy żadnych innych prób oswojenia ptaka nie było. W czasie tegorocznych wakacji zostaliśmy poczęstowani - przez właściciela knajpy przy portugalskim rynku - indyczymi golonkami. I to było odkrycie!  Były świetne! Wróciłam do domu i natychmiast postanowiłam, chociaż trochę, odtworzyć te pyszne smaki. Wolnowar sprawdził się znakomicie. Być może moje golonki nie do końca są takie jak te w portugalskiej knajpie, ale smakują bardzo dobrze. Bardzo polecam!

składniki
2 indycze golonki
5 - 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
1 marchewka pokrojona w plasterki
100 g czerwonej papryki (dałam Ramiro) - pokrojona w paski
1 (ok 60 g ) cebula, pokrojona w plasterki
1 szklanka białego wina
1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki płatków papryki
sól i pieprz do smaku

1 szklanka mrożonego groszku
kolendra do podania

przygotowanie
Wolnowar rozgrzać, zgodnie z instrukcją. Golonki indycze umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich  stron solą i pieprzem .
Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem i płatkami paprykowymi. Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę), na nich ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. 10 - 15 minut przed podaniem dodać groszek (ja swój wcześniej rozmroziłam - nie jest to konieczne, można przedłużyć czas gotowania groszku o ile będzie to konieczne).  Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością sosu z ryżem lub bagietką. Posypać kolendrą. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam