sobota, 11 czerwca 2016

Szybkie "powidła" rabarbarowo truskawkowe

W zeszłym roku zrobiłam pyszne  śliwkowe powidła. Ich ogromną zaletą była prostota wykonania - w piekarniku. Pomyślałam, że można zbliżoną metodę zastosować do rabarbaru i truskawek. Nie zależało mi aby powstało gęste smarowidło, stąd krótszy czas pieczenia. Dodałam bardzo mało ksylitolu, raptem 3 łyżki, tak więc powidła są dosyć kwaśne. Ale o takie właśnie mi chodziło. Spokojnie możecie dosłodzić je zgodnie ze swoimi upodobaniami. Są świetnym dodatkiem do śniadaniowej bułki, będą pyszne z owsianką czy jogurtem. Z tej ilości owoców wyjdzie nam ok 350 ml powideł. Nie pasteryzowałam ich, po ostudzeniu słoik wstawiłam do lodówki i zjadaliśmy owoce na bieżąco. Pycha!



składniki
600 g rabarbaru (po obcięciu końcówek)
800 g truskawek
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki ksylitolu, lub do smaku

przygotowanie
Rabarbar, po umyciu i odcięciu końcówek, pokroić w kawałki ok 1,5 cm. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki. Owoce wsypać do głębokiej formy, posypać ksylitolem lub cukrem i polać octem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok 1,5 h. Od czasu do czasu można przemieszać. Po tym czasie owoce się rozpadną a całość lekko zgęstnieje. Gorące powidła przełożyć do słoika. Smacznego!








2 komentarze:

  1. ja dzisiaj piekłam ketchup z rabarbaru i pomidorów :) pyszne powidło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to bym nie wpadła! Musi być świetne:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam