środa, 8 czerwca 2016

Sałatka z pieczonych octowych ziemniaków

Piekłam na obiad młode octowe ziemniaki (klik). Pomyślałam, że świetnie sprawdzą się w prostej sałatce, celowo więc zrobiłam ich więcej ( o 0,5 kg). Sałatka jest bardzo wyrazista, a jak już mamy gotowe ziemniaki, jej przygotowanie zajmie nam parę minut. Jest dobrym dodatkiem i do mięs na zimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam!



składniki
300 g pieczonych, octowych ziemniaków ( klik )
1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru
1 młoda biała cebula
sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka oliwy
sól
pieprz

płatki papryki opcjonalnie


przygotowanie

Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić. 
Ziemniaki włożyć do miski, posypać szczypiorem, dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać sosem, lekko wymieszać, przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego!







2 komentarze:

  1. hm, to bardzo ciekawy pomysł na sałatkę, gratuluję!
    ps w wolnej chwili zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Octowe ziemniaki są warte zrobienia - i w sałatce i same, jako dodatek do dania

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam