środa, 15 czerwca 2016

Kolorowa sałatka z kaszą bulgur


Pyszna, orzeźwiająca sałatka z mojej ulubionej kaszy, pomidorów, papryki i ziół. Inspiracją była arabska sałatka tabbouleh (tabule). Użyłam drobnej kaszy, która nie wymaga gotowanie. Można zastąpić ją grubym burgulem, wtedy należy ugotować go zgodnie z instrukcją. Świetna propozycja na ciepłe dni. Polecam!




Składniki (2 duże porcje)
150 g drobnej kaszy  bulgur
300 ml wrzącej wody 

1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę lub 2 młode białe cebulki
60 g czerwonej papryki
2 pomidory ok 200 g
1 zielona papryczka chili
2 łyżki  natki pietruszki
2-3 łyżki  kolendry
2 łyżki koperku (pokrojonego)
pestki z 1/2 granatu (opcjonalnie)
4 - 5 łyżek oliwy
sok z 1 limonki
sól
pieprz

Przygotowanie
Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli nie wchłonęła całej wody, nadmiar odlać.  
Pomidory obrać ze skóry. Pomidory, paprykę, paprykę chili, cebulę, pokroić w bardzo drobną kostkę - można użyć blendera. Pietruszkę i kolendrę, koperek posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, dodać oliwę , sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pestkami granatu. Smacznego!











2 komentarze:

  1. Ale to cudnie wygląda! Już lecę to przetestować, chociaż i tak mi pewnie nie wyjdzie xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma co nie wyjść! Kasza sama w sobie dobra ;) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam