poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru

Nagromadziło się w szafkach kuchennych sporo puszek. Trzeba zacząć likwidować. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i pomidory. A że za oknem ciepło, wolnowar okazał się najwygodniejszy.
Danie idealne na ciepłe dni. Lekkie i robi się właściwie samo :) Drugiego dnia dodałam polędwiczkę wieprzową pokrojoną w cienki plastry i podsmażoną na oliwie. Ale i bez mięsa było smacznie. Roszponkę można zastąpić szpinakiem - użyłam tego co akurat miałam w lodówce. 

składniki
2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwona papryka Ramiro pokrojona w pół krążki
400 g puszka ciecierzycy - odcedzona (użyłam gotowanej na parze)
400 g puszka krojonych pomidorów
150 g roszponki
1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka posiekanego świeżego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kminu
1/4 - 1/2 łyżeczki harissy
1 łyżka przecieru pomidorowego (pasty)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć i gotować na programie high 3 godziny lub low przez 6 godzin. 30 minut przed końcem gotowania dorzucić roszponkę, wymieszać. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki. Smacznego!






3 komentarze:

  1. a co to roszponka po naszemu???
    Frycek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://en.wikipedia.org/wiki/Valerianella_locusta

      Usuń
  2. pyszności! i fajowy talerz :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam