piątek, 13 maja 2016

Zupa z pora i cukinii

Bardzo smaczna, zielona, kremowa zupa. Zrobimy ją szybko, nie wymaga wielu składników. Pory z cukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć od 3 szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam!




składniki
300 g porów (białe części)
150 g cebuli
300 g cukinii
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1000 ml  bulionu z kurczaka + do rozrzedzenia
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
100 ml śmietany (opcjonalnie)
szczypiorek do podania

paparyka w płatkach do podania

przygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki. cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umytą cukinię pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, cebulę i czosnek,dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Posypać kurkumą, dodać cukinię i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar,zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i  gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę lekko przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować przy pomocy blendera. Jeżeli jest za gęsta - rozrzedzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, płatkami papryki, podawać z grzankami, plasterkami zgrilliowanej cukinii. Smacznego! 







2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł z tą cukinią :) Nigdy tak nie próbowałam a na pewno smakuje pysznie!


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia w zupie jest bardzo smaczna . Polecam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam