wtorek, 31 maja 2016

Smażone hiszpańskie papryczki czyli Pimientos de Padrón

Jeden z marketów sprawił nam nie lada niespodziankę. Można w nim kupić hiszpańskie papryczki z Padrón (Pimientos de Padrón), znakomite,  niewielkie,  świetne nadające się na przekąskę. Mam nadzieję, że będą się pojawiały częściej gdyż są naprawdę pyszne! Dzisiaj najprostsza metoda przygotowania - szybko smażone na patelni. Najlepsza oczywiście jest patelnia żeliwna, która mocno się nagrzewa i dobrze utrzymuje ciepło. Ale każda inna też się sprawdzi. Bardzo, bardzo polecam.



składniki (3 - 4 porcje)
20 papryczek
oliwa z oliwek
gruba sól morska

Przygotowanie
Papryczki opłukać i osuszyć. Nie usuwać ogonków. Na patelni  - najlepiej żeliwnej - dobrze rozgrzać oliwę. Kiedy zacznie się lekko dymić wrzucić papryczki. Powinny leżeć w jednej warstwie. Smażyć przez ok 1 i 1/2 minuty, Przez pierwsze 30 sek papryczek nie ruszać, następnie obrócić tak aby papryczki opiekły się ze wszystkich stron. Uważać na olej - może pryskać. Przełożyć na talerz, obficie posolić. Można dodatkowo polać świeżą oliwą. Smacznego!









3 komentarze:

  1. Sprawdzone, są pyszne, ale UWAGA! trafiają się ostre, o czym się przekonałem własnogębnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzone, są pyszne, ale UWAGA! trafiają się ostre, o czym się przekonałem własnogębnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam